Recepty z babiččiny kuchařky
Švestky

Mají výbornou chuť, v kuchyni našich babiček široké uplatnění. Obsahují v menšim množství vitamíny, ale jsou především bohaté na draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník. Sušené švestky jsou tedy výtečnou zásobárnou energie a zdraví prospěšných látek v zimě.
———
Broskve

Plody mají vynikající chuť. Dužina i slupka obsahuje rostlinné barvivo karoten. Broskve jsou antistrecové ovoce. Velké množství niacinu - vitamínu B3, hořčíku,selenu a zinku zlepšuje náladu, potlačuje nervozitua vnitřní neklid.
———
Jahody
Čaj má účínek močopudný, hodí se pro nemocné dnou. Jinak proti průjmu, nemocem jater, kménkům. Čaj z mladých sušených listů léčí rozedmu plic, kašel a katary. Nepoužíváme starší listy, jsou hořké. Plody podněcují chuť, ředí tělesné šťávy.
———
Lilek

Je bohatý na třísloviny, bílkoviny, organické kyseliny , aminokyseliny. Dále stopové prvky fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo, mangan a vitamíny skupiny B.
———
Meruňky

Obsahhuji množství zdraví prospěšných látek. Oranžová barva naznačuje přítomnost velkého množství beta- krotenu, antioxidantu velmi účinného v prevenci nádorových onemocnění. V sušené formě si meruňky zachovávají svoje výživné látky s poměrně malou ztrátou.
———
Hroznové víno

Tento recept jsem si opsala od hospodyněk v Rumunském Banátu. Ovoce rozemeleme a nechá se na sluníčku kvasit, když ho chceme mít slabší, za 10 dní ho přecedíme a zakonzervujeme, aby dál nekvasilo. Ovoce můžeme použít ještě jednou, ale musíme ho zalít vodou a přidat cukr. Pokud dáme málo cukru...
———
Česnek

Je bohatý na na vitamíny, minerály a stopové prvky. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost a trávení. Je to přírodní antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak. Jako koření je velmi rozšířený po celém světě.Já osovně česnek přidávám všude, kam to jde. No, taková česneková...
———
Červená řepa

Červená řepa obsahuje velké množství minerálu a stopových prvků. Barvivo červené řepy má blahodárné účinky pro lidský organizmus. Jenom tedy musím připomenout, čistící učinky pro naše střeva, což je výborné, ale nesmíme to s konzumací červené řepy přehnat. Řepu nakládám do sladkoyselého nálevu, což...
———
Celer

Celer je zdrojem mnoha vitamínů, minerálu a stopových prvků. V podstatě je to zelenina dostupná po celý rok. U nás doma celer nesmí chybět v bramborovém salátu ani v polévkách. Já osobně mám ještě navíc několik oblíbených receptů. Salát z celeru. Vařený celer pokrájím na kostičky, přidám...
———
Mrkev

Je to jedna z u nás z nejběžnějších a nejdostupnějších zelenin, nejvydatnější zdroj provitaminu A - karotenu, dále vitamíny B a PP, nerostné látky , cukry, bílkoviny a pektinové látky.
———
Kedlubna

Pro kuchyňské použití jsou vhodné hlízy, ale i listy, zpracovávané v některých zemích jako oblíbené kedlubnové zelí. Kedlubny obsahují vitamín C, mladé listy víc než hlízy. Dále jsou zdrojem karotenu, vápníku a železa.
Kedlubnová pomazánka : 4 mladé kedluby oloupeme a na jemno postrouháme a...
———
Cuketa

V kuchyni má široké použití. Moje nejoblíbenější jsou smažená cuketa. Oloupaná se nakrájí na plátky, posolí a potře česnekem, nechám jí v ledničče cca půl dne a potom ji obalím klasickým obalem - mouka, vajíčko, strouhanka. Podávám jí s vařeným bramborem.
———
Cibule kuchyňská

Cibule je velmi rozšířená zelenina a koření. Obsahuje provitamíny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Má silné antibiotické účinky při onemocnění horních cest dýchacích. Já osobně s oblibou používám cibulový sirup. Nakrájenou cibuli smíchám s medem. Odložím na teplé místo. Po několika...
———
Hrušky

Hrušky obsahují pouze malé množství vitamínu C, E a B. Jsou však důležitým zdrojem minerálů jako je draslík , hořčík a železo. Jsou rovněž zdrojem stopových prvků mědi, manganu a v menší míře zinku. Na do volené v Rumunsku jsem od mítních obyvatel získala zajímavý recept na nápoj....
———
Jablka

Jablka obsahují provitamin A, vitamíny B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou a mnoho dalších životu porpěšných látek. Já osobně z jablek vyrábím jablečný ocet. příprava je velmi jednoduchá : pokrájená jablka vložím do třílitrové lahve od okurek. Vše zaliji převařenou vychlezenou ...
———
Dýně hokaido

Má nízkou kalorickou hodnotu a výbornou chuť. Připravuji z ní polévku. Velmi jednoducchý recept : nakrájím hokaido i se šlupkama na kousky a rozvařím v osolené vodě. Po mírném vychladnutí vše rozmixuji tyčovým mixérem podávám s opečeným na kostky nakrájeným rohlíkem.
———