Recepty z babiččiny kuchařky

Švestky

Švestky
Mají výbornou chuť, v kuchyni našich babiček  široké uplatnění. Obsahují v menšim množství vitamíny, ale  jsou především bohaté na  draslík, fosfor, hořčík, železo a vápník. Sušené švestky jsou tedy výtečnou zásobárnou  energie a zdraví prospěšných látek  v zimě.

Broskve

Broskve
Plody mají vynikající chuť. Dužina i slupka obsahuje rostlinné barvivo karoten. Broskve jsou antistrecové ovoce. Velké množství niacinu - vitamínu B3, hořčíku,selenu a zinku zlepšuje náladu, potlačuje nervozitua vnitřní neklid. 

Jahody

Jahody
Čaj má účínek močopudný, hodí se pro nemocné dnou. Jinak proti průjmu, nemocem jater, kménkům. Čaj z mladých sušených listů léčí rozedmu plic, kašel a katary. Nepoužíváme starší listy, jsou hořké. Plody podněcují chuť, ředí tělesné šťávy. 

Lilek

Lilek
Je bohatý na třísloviny, bílkoviny, organické kyseliny , aminokyseliny. Dále stopové prvky fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo, mangan a vitamíny skupiny B. 

Meruňky

Meruňky
Obsahhuji množství zdraví prospěšných látek. Oranžová barva  naznačuje přítomnost velkého množství beta- krotenu, antioxidantu velmi účinného v prevenci nádorových onemocnění. V sušené  formě si meruňky zachovávají svoje výživné látky s poměrně malou ztrátou.    

Hroznové víno

Hroznové víno
Tento recept jsem si opsala od hospodyněk v Rumunském Banátu. Ovoce rozemeleme a nechá se na sluníčku kvasit, když ho chceme mít slabší, za 10 dní ho přecedíme a zakonzervujeme, aby dál nekvasilo. Ovoce můžeme použít ještě jednou, ale musíme ho zalít vodou a přidat cukr. Pokud dáme málo cukru...

Česnek

Česnek
Je bohatý na na vitamíny, minerály a stopové prvky. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost a trávení. Je to přírodní antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak. Jako  koření je velmi rozšířený po celém světě.Já osovně česnek přidávám všude, kam to jde. No, taková česneková...

Červená řepa

Červená řepa
Červená řepa obsahuje velké množství minerálu a stopových prvků. Barvivo červené řepy má blahodárné účinky pro lidský organizmus. Jenom tedy musím připomenout, čistící učinky pro naše střeva, což je výborné, ale nesmíme to s konzumací červené řepy přehnat. Řepu nakládám do sladkoyselého nálevu, což...

Celer

Celer
Celer  je zdrojem mnoha vitamínů, minerálu a stopových prvků. V podstatě je to zelenina dostupná po celý rok. U nás doma celer nesmí chybět v bramborovém salátu ani v polévkách. Já osobně mám ještě navíc několik oblíbených receptů. Salát z celeru. Vařený celer pokrájím na kostičky, přidám...

Mrkev

Mrkev
Je to jedna z u nás z nejběžnějších a nejdostupnějších zelenin, nejvydatnější zdroj provitaminu A - karotenu, dále vitamíny B a PP, nerostné látky , cukry, bílkoviny a pektinové látky.

Kedlubna

Kedlubna
Pro kuchyňské použití jsou vhodné hlízy, ale i listy, zpracovávané v některých zemích jako oblíbené kedlubnové zelí. Kedlubny obsahují vitamín C, mladé listy víc než hlízy. Dále jsou zdrojem karotenu, vápníku a železa. Kedlubnová pomazánka : 4 mladé kedluby oloupeme a na jemno postrouháme a...

Cuketa

Cuketa
V kuchyni má široké použití. Moje nejoblíbenější jsou smažená cuketa. Oloupaná se nakrájí na plátky, posolí a potře česnekem, nechám jí v ledničče cca půl dne a potom ji obalím klasickým obalem - mouka, vajíčko, strouhanka. Podávám jí s vařeným bramborem. 

Cibule kuchyňská

Cibule kuchyňská
Cibule je velmi rozšířená zelenina a koření. Obsahuje provitamíny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Má silné antibiotické účinky při onemocnění horních cest dýchacích. Já osobně  s oblibou používám cibulový sirup. Nakrájenou cibuli smíchám s medem. Odložím na teplé místo. Po několika...

Hrušky

Hrušky
Hrušky obsahují pouze malé množství  vitamínu C, E a B. Jsou však důležitým zdrojem minerálů jako je draslík , hořčík a železo. Jsou  rovněž zdrojem stopových prvků  mědi, manganu a v menší míře zinku. Na do volené v Rumunsku jsem od mítních obyvatel získala zajímavý recept na nápoj....

Jablka

Jablka
Jablka obsahují provitamin A, vitamíny B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou a mnoho dalších životu porpěšných látek. Já osobně z jablek vyrábím jablečný ocet. příprava je velmi jednoduchá : pokrájená jablka vložím do třílitrové lahve od okurek. Vše zaliji  převařenou  vychlezenou ...

Dýně hokaido

Dýně hokaido
Má nízkou kalorickou hodnotu a výbornou chuť. Připravuji z ní polévku. Velmi jednoducchý recept : nakrájím hokaido i se šlupkama na kousky a rozvařím v  osolené vodě. Po mírném vychladnutí vše rozmixuji tyčovým mixérem  podávám s opečeným na kostky nakrájeným rohlíkem.  
Vytvořte si webové stránky zdarma! Webnode